Rochia de mireasa, alba?

Posted by 4night | Iunie 29, 2009 0
Rochide de mireasa de culoare albastra

sursa imaginii: zenhobo.com

Probabil ca putine lucruri caracteristice unei nunti au suferit atatea transformari in ultimele doua secole precum acest element vestimentar. Ani la rand influenta tendintelor sociale, a modei, au patruns in mintea fiecarei generatii prin ceea ce a reprezentat in functie de ani: puritatea inimii, inocenta copilariei parasite, a bucuriei sau pur si simplu a fecioriei. Inainte de a atinge punctul culminant al acestui articol, am sa prezint cateva informatii legate de istoricul rochiei de mireasa. Daca semnificatiile culorii rochiei de mireasa  amintite mai sus sunt neindoielnice si potrivite evenimentului, ei bine, traditia culorii albe este una relativ recenta, datand din epoca victoriana.

Ceremonia casatoriei reginei Victoria cu Albert of Saxe-Coburg a consemnat nasterea acestei traditii. Desi culoarea rochiei nu era potrivita statutului regal si nici nu era prima regina ce a folosit aceasta culoare pentru rochia de mireasa, totusi, regina Victoria a fost prima care a purtat-o in era moderna.

Alegerea reginei Victoriei a fost atat de popularizata prin fotografii (realizate se pare la 14 ani dupa eveniment, intr-o incercare de reconstituire a momentului) incat a marcat nu doar nuntile regale ce au urmat, ci si pe cele ale oamenilor de rand. In civilizatia vestica se purtau rochii de mireasa de orice culoare, exceptand negrul, asociat cu doliul sau culoarea rosie, asociata cu prostitutia. Mai mult, se pare ca una dintre culorile favorite era cea albastra, ce simboliza puritatea sau starea de a fi indragostit.

Rochiile reprezentau trasaturi sociale distincte, gusturile si tipul de caracter. Lucrurile nu s-au schimbat nici pana astazi, imbracamintea avand un rol important in definirea noastra vizuala. Desi ‘haina nu face pe om’, totusi, ne vorbeste despre el, daca are gusturi, daca este modest, activ, vesel sau inchis, curat sau neglijent. Ne vorbeste chiar si despre educatie, mediu de provenienta si lista poate continua.

Fireste, este putin probabil sa permita situatia financiara a unei tinere mirese alegerea unei rochii personalizate. Insa, cu siguranta, lectia tinutei reginei Victoria poate avea o morala adanca pentru orice mireasa si nu ma refer aici la alegerea culorii albe. Prin tinuta ei, a fost impotriva curentului impus de moda acelor ani, impotriva ostentatiei si a lipsei de modestie.

Ideea acestui articol mi-a venit in minte fiind martor discutiei unor viitoare mirese, fermecate de propriul zel pentru ceremonia de nunta. Este trist sa observi o tot mai mare fuga dupa etichetele unor case de moda ale caror preturi depasesc de 5 ori poate intregul buget pentru nunta, ori animatia spiritului de concurenta neglijand astfel poate chiar linistea cuplului in acea zi a nuntii.

Nu se poate sa nu fi observat miri frumosi, ireprosabili, dar cu fruntile intunecate si privirile obosite la nici cateva ore dupa inceperea nuntii, striviti de pregatirea tuturor lucrurilor ce au precedat ziua ce ar trebui caracterizata doar de bucurie.

Nunta este tematica cea mai raspandita pentru expozitiile din intreaga tara pe parcursul unui intreg an. Un fapt mai mult decat imbucurator. Un indice al sanatatii unei societati consta si in numarul de casatorii. Prin urmare, orice persoana care doreste sa ceara consultanta din partea unei agentii, sa observe o paleta intreaga de oferte pentru vestimentatie, are de unde alege. Trebuie doar ca mintea noastra sa nu fie condusa de ceea ce nu ne reprezinta, de spiritul concurentei, ambitii absurde, sa fim deschisi la nou si sa nu uitam, ca in primul rand, nunta apartine cuplului.

Nu este nevoie sa ne punem impotriva cursului lumii sau sa punem piatra de temelie pentru o epoca ce in viitor ne va purta numele pentru a avea o nunta reusita. Lasati ca nunta, rochia de mireasa, sa va reprezinte pe voi si nu invers. Succes!

 • origami-dress-element-elena-salmistraro
 • Elena Salmistraro este o tânără foarte promițătoare atunci când este vorba despre...
 • Cate+overskirt+stole
 • Deşi anul 2010 se va sfîrşi în curînd, colecţia “White” a creatoarei...
 • timthumb
 • Rochiile de mireasă Elena Della Rocca poartă amprenta unui concept ce reuşeşte...
 • accesorii-manual
 • hermes_final_photo1_1_300dp
 • Am vorbit mereu despre importanţa personalizării accesoriilor folosite în cadrul unei nunţi...
 • SetHeightBig-4._Magical
 • Numele Caroline Castigliano a devenit sinonim cu “chic” şi lux, multe din...
 • tumblr_kujp8s0v8R1qze7zro1_
 • Şi pe timpul lui Ceaşcă oamenii se uitau în ceaşcă, dar din...
 • restaurant
 • Astăzi, unele dintre cele mai scumpe magazine sunt cele care au ca...

Comments are closed.

Next post Laptele şi arta din cafea
Previous post Festivalul plînsului pentru copii

Blog si director de evenimente. Articole pentru inspiratia ta in tot ceea ce iti trebuie in organizarea unei nunti, a unui party, a unei lansari de firma.


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER. NO SPAM!